אודות >>>
- על גנוזים.
- כל המשתתפים.
- צרו קשר
על הפרויקט
גנוזים נולד מתוך שיטוט בארכיון גנזים שבמרתפי ספריית בית אריאלה. מתוך מאות אלפי המסמכים שבארכיון צדו את עינינו המכתבים. מכתבים אישיים, מכתבים מקצועיים, מכתבי אהבה, מכתבי שנאה, מכתבים פוליטיים ובעלי הקשר היסטורי. מכתבים שלא נועדו בכלל להיות מוגדרים בזמנם כ״יצירות״, אבל כאלה שהכישרון של הכותבים והכותבות שלהם הפכו אותם למסמכים מלאי פיוט, דמויות ודרמה, ששומרים את המתח המסתורי שבין המסמך ה"מת" והחיים האדירים שאצורים בו. את המכתבים שתפסו אותנו הכנסנו למעטפות, שלחנו לחברים חברות, יוצרים ויוצרות, וחיכינו לתשובה. שחקנים, מוסיקאים, אמני וידאו, אמני סאונד אנימציה, בובות. כל אחד ענה בדרכו, כל אחת בדרכה.
והנה אנחנו כאן, עם המכתבים המקוריים ומכתבי התשובה, בפתח הדלת של עולם חדש–ישן שרק ימשיך ויגדל עם הזמן.
ניהול אמנותי אנסמבל עיתים: צבי סהר
ניהול אמנותי גנוזים: ענת ספרן וצבי סהר
ניהול אנסמבל עיתים: איילת דרור
ניהול הפקה: הגר בן-אפרים ועקנין
יח"צ: מורן פז יחסי ציבור
שיווק: Brief
אתר גנוזים:
עיצוב גרפי: הדר פורטנוי-נרובאי STUDIO NERUBAY
תכנות: מיכל ברס Webtales
מופע גנוזים:
מוסיקה: אסף רוטגנוזים און ליין:
ארט דירקטור: טל ארז
כוריאוגרפיה: מאי זרחי
רקדנים: מיקה קופפר וגלעד ירושלמי
ניהול טכני: שחר מונטלייק
צילום ועריכה: יניב ברמן
הפרוייקט בשיתוף מכון גנזים – אגודת הסופרים, בית אריאלה, ובתמיכת מחלקת אמנויות של עיריית תל אביב-יפו, משרד התרבות והספורט ותיאטרון הקאמרי.
זכויות יוצרים
כל המכתבים המוצגים באתר הינם חלק מארכיון גנזים של אגודת הסופרים, וכפופים לזכויות יוצרים ו/או לתנאי שימוש פרטניים שנקבעו על ידי מפקידי הארכיון.
אנו עושים כל מאמץ לאתר ולכבד את בעלי הזכויות של המכתבים המופיעים באתר. אם בבעלותך זכויות יוצרים של תכנים המופיעים באתר, או אם השימוש שנעשה בתכנים אלה מפר את זכויותיך, אנא פנה אלינו למייל [email protected].
אנסמבל עיתים
אנסמבל עיתים הוקם ב-1989 ע"י רנה ירושלמי, במאית ויוצרת כלת פרס ישראל, במטרה לחקור את מהויות התיאטרון ולחשוף את תפקידו בתוך השינויים החברתיים והתרבותיים של זמננו. האנסמבל מהווה מעבדת תיאטרון ששמה דגש על תהליך עבודה ומחקר. בתהליך זה נחקרת מחדש בכל פרויקט שאלת היחסים בין כל מרכיבי התיאטרון – חלל, זמן, קהל, שחקן, שפה, תנועה והקומפוזיציה עצמה. בסוף התהליך מתפתחת שפה בימתית חדשה שיוצאת מהחוקיות הקיימת וממציאה את עצמה מחדש.
צבי סהר, הבמאי והמנהל האמנותי של אנסמבל עיתים, ממשיך את מסורת האנסמבל לשאיפה למקוריות בכל פרויקט. כתלמיד של רנה ושחקן באנסמבל צבי ממשיך בדרכו את רוח האנסמבל באמצעות מחקר, עבודת יצירה משותפת, פיתוח אלמנטים חזותיים ושימוש בערוצים עכשוויים. הפרפורמרים במופעים מגיעים מעולמות שונים: תיאטרון, מוסיקה, צילום, אמנות פלסטית, מחול ובובנאות. כולם לוקחים חלק בתהליך היצירתי בשיתוף הבמאי או הבמאית ותוך כדי כך משכללים את מיומנויות המשחק המופע שלהם.
הצגות האנסמבל כיום מבוססות על שפת ה- PuppetCinema שאותה פיתח סהר. הצגותיו 'הדרך לעין חרוד', 'גוליבר', 'פתאום דפיקה בדלת' ו'מסע בין חלמונים' זוכות להצלחה בינלאומית ולשבחי הביקורת.
האנסמבל פועל בשיתוף הדוק עם התיאטרון הקאמרי.
מכון גנזים
מכון גנזים שוכן בבית אריאלה בתל אביב. כאן בגנזך הענק הנמצא במרתפי הבית גנוזים ושמורים ניירות הערך של הספרות העברית.
בארכיון מכון גנזים נמצאים כ -800 ארכיוניים אישיים של סופרים, משוררים, מחזאים, הוגים, עורכים ואנשי עט – מאמצע המאה ה-19 ועד ימינו. ארכיונים שהם עצמם או בני משפחתם העבירו אלינו למשמרת, למען ולשירות החקר הספרותי.
כאן נשמרים כתבי היד, הטיוטות, המכתבים והתעודות של גדולי הספרות העברית. זה לצד זה שוכנים כאן י.ל. גורדון, שאול טשרניחובסקי, יוסף חיים ברנר, המשוררת רחל, לאה גולדברג, אברהם שלונסקי, יהודה בורלא, עמוס קינן, נתן יונתן, יונה וולך, זלדה, דן פגיס, ז'קלין כהנוב, אבות ישורון ועוד רבים אחרים.
ארכיון גנזים הוקם בשנת 1951 על ידי אגודת הסופרים העברים במטרה לשמור את מורשתם הגדולה של היוצרים העברים בארץ ובגולה. הוא נקרא על שמו של הסופר אשר ברש, שהגה את הרעיון לקבץ את ארכיוניהם של היוצרים העבריים, ולשמר אותם לדורות הבאים.
כל תיק בארכיון פותח צוהר לעולם העשיר, לחיבוטי הנפש ולהתלבטויות שמאחורי היצירה. כתבי יד של יצירות ספרותיות, עוד ועוד טיוטות של אותה יצירה , תיקונים ושרבוטים, גרסאות שונות לאותה יצירה, שירים שנכתבו על מפית של בית קפה או על קופסאות סיגריות, ברכות היתוליות, קטטות ספרותיות, ציורים, מכתבים נרגשים, עלבונות וכעסים, דברי אהבה או שנאה רושפים ואפילו מתכון לעוגה לצד כרטיסים ללויה של ביאליק או לקונצרט של יהודי מנוחין בתל אביב.
וכך, גם שנים רבות לאחר מותם – ניתן להציץ לחיי היום יום של סופרינו הגדולים. ללמוד מה סדר יומם, לחוש במצב רוחם בעת היצירה – רצון לביקורת והכרה, כעס על ביקורת שלילית ואף על תקיפות גופניות שעברו. וגם, על שעת שעמום בבתי הבראה של קופת חולים של אותם ימים, בקשות לעזרה ומכתבי אהבה. ולעתים – ולעיתים למצוא כתבי יד של שירה או יצירות מופת לא ידועות.
ארכיון גנזים מושך אליו חוקרים, סטודנטים, דוקטורנטים, אוהבי ספרות, עיתונאים או קולנוענים המתעניינים בתולדות הספרות העברית או בהיסטוריה של העם היהודי.
שבעה ארכיונאים ועשרים מתנדבים מטפלים חומרי הארכיון הרבים. כל טיוטה, כל מכתב, כל תעוקה על פתק זוכים לטיפול אוהב ומסור ולתנאים משופרים. כאן הם יסודרו, לאחר מכן יקוטלגו, יסרקו ויעלו לאינטרנט לטובת הקהל הרחב.
תודות
תודה גדולה לכל צוות מכון גנזים-אגודת הסופרים:
אדיבה גפן – יו"ר מכון גנזים
הילה צור
יצחק בר יוסף
מגל לוטן
בוריס ינטין
אמיר בן עמרם
וכן, תודה מיוחדת לאגודת הסופרים וליו"ר האגודה צביקה ניר על שיתוף הפעולה.
תודה מיוחדת גם לנבות זיו, ענת גרניט הכהן ואביב כהן מבית אריאלה.
צלילית בן נבט ויפעת הלל זבירין מהמחלקה לאמנויות בעיריית תל אביב-יפו.
שמות המשתתפים
אילייה קרייניס
מגיב לרחל
איילת גולן
מגיבה לנח שטרן
גוני פז ויאיר סגל
מגיבים לזלדה
דניאל כהן לוי
מגיבה לש.שלום
דרור קרן
מקריא עמוס קינן למנחם בגין
מקריא עמוס קינן לאריאל שרון
ויקטוריה חנה
מגיבה לזלדה
יובל ארצי
מגיב לדוד אבידן
יוסי סגל
מקריא ק.צטניק
יצחק חיזקיה
מקריא נח שטרן
לושה גבריאלוב
מגיב לפוזננסקי
ליאור שדה
מגיב לזלדה
לי דן וגולן זינו
מגיבים לעמוס קינן
מאור כהן
מקריא אורי זוהר.
מקריא דן בן אמוץ.
מורן שוב רובשוב ואביאל רובשוב
מגיבים לאלתרמן
מיכל קלמן
מקריאה לאה גולדברג לשלונסקי
מקריאה לאה גולדברג לגרודזנסקי
מרים זוהר
מקריאה נינה דינור
נועה ברקאי
מקריאה יונה וולך לדני
מקריאה יונה וולך לזלדה
עמנואל חנון
מקריא י.ד. ברקוביץ
מקריא פוזננסקי
מקריא שמשון מלצר
עודד עזר
מגיב ליונה וולך
ערן שראל
מקריא שלונסקי
מקריא מוטה גור
רן אלמליח
מגיב ליונה וולך
רנה ירושלמי
מקריאה אסתר ראב
מירב שחם
מגיבה לאנדד אלדן